• Slider

    Brazilian Cuisine

    Brasil On The Plate

  • Slider

    Brazilian Cuisine

    Brasil On The Plate

  • Slider

    Brazilian Cuisine

    Brasil On The Plate

about
Discover

O NAS


Nasza historia zaczęła się w kuchni (restauracji) i … gdzie nas znajdziesz i dzisiaj. Jesteśmy małżeństwem: Brazylijczyk (szef kuchni) i Polka (architekt wnętrz) zakochana w ciastach, musach, ciastkach i innych deserach i słodkościach brazylijskich. Stworzyliśmy „Brasil on the Plate”, aby podzielić się z Wami specjałami kuchni brazylijskiej. Grillujemy, pieczemy, gotujemy (dzień bez fasoli jest dniem straconym!), tworzymy i uczymy się nowych specjałów, by uczyć innych smacznej strony Brazylii.

Wagner Nogueira & Dorota Nogueira

Discover

NASZA SPECJALNOŚĆ


meal of the day

Churrasco – Grill Brazylijski

Obrazowo jest to uczta z mięs grillowanych na metalowych szpadach nad paleniskiem opalanym drewnem lub węglem drzewnym. Współcześnie w wersji ECO również na promiennikach gazowych lub elektrycznych.

Mięsa na szpadach są grillowane, a gdy są gotowe, masywnymi nożami skrawane są z nich kawałki do jedzenia. Zazwyczaj podawane są one z ryżem, fasolą i innymi dodatkami. Istotą grilla brazylijskiego jest zaprezentowanie naturalnego smaku i aromatu mięsa. W tym celu brazylijscy gaucho (kowboje) opracowali sposoby grillowania mięs bez jego podwędzania, co zmieniałoby jego smak i aromat.

Churrasco pochodzi z południowych regionów Brazylii i jego początki datuje się na lata 1800. Oryginalnie stanowiło danie gaucho – kowbojów Ameryki Południowej. Dzisiaj churrasco jest stylem życia i jest głęboko zakorzenione w kulturze Brazylii.

Rezerwacja

ONLINE